با شب ادراری کودکان چه باید کرد؟
با این که کودکان در حدود سن سه، تا چهارسالگی کاملا از لحاظ نگه داشتن ادرار تربیتشدهاند ولی باز هم شب ادراری مشکل شایعیدرکودکان شش تا هشت سال است. این مسالهبیشتر در پسر بچهها و در خانوادههایی که یکی یاهر دو والد کودک در هنگام کودکی مشکل شبادراری داشتهاند، شایعتر میباشد. علل شبادراری بسیار متعددند. از علل شایع آن این استکه مثانه کودک شما ظرفیت کمتری نسبت به مثانهکودکان همسال خود دارد یا این که کودک قادرنیست زمانی که مثانهاش از ادرار پر شده را درکو ابراز کند یا به هنگام استرسهای عصبی و ترسقادر به نگه داشتن ادرار نیست، به ندرت از عللشب ادراری بیماری یا مشکلات در آناتومیدستگاه ادراری است.
حدود 15% از کودکان که رختخواب خود راخیس میکنند به تدریج کاملا بهبود پیدا میکنند،اما مواردی که در ذیل گفته میشود، قدمهاییاست که شما میتوانید انجام دهید تا بهبودی ازشب ادراری زودتر اتفاق بیافتد;
- به کودک اطمینان بدهید که شب ادراریدر سن او مساله طبیعی میباشد و تقصیر او نیست وبه او بفهمانید که او این کار را از روی عمد انجامنمیدهد. هیچ وقت او را تنبیه نکنید و مطمئنشوید که دیگر اعضای خانواده نیز او را به علتشب ادراری مسخره نمیکنند.
- به کودک اجازه ندهید مایعات زیاد،دوساعت قبل از این که به رختخواب برود بنوشد.
- کودک راقبل از خواب حتما به دستشوییببرید.
- اجازه دهیدکودک خودش ملحفههایخیس را عوض کند.
- در طی روز با کودک تمرین کنیدکه کمیادرار خود را به مدت طولانیتری نگه دارد تاظرفیت مثانه بزرگتر شود و ادرار بیشتری نگهدارد و بعد ادرار را تخلیه کند، ولی این مدت نگهداشتن ادرار را زیاد طولانی نکنید.
- به صورت معمول کودک را دو تا سه بار درطول نیمه شب بیدار کنید و او را به دستشوییببرید تا ادرار خود را تخلیه کند.
-اگر متدهای گفته شده در بالا عمل نکرد وکودک همچنان بعد از سن هفت - هشت سالگیرختخواب خود را خیس میکند، از زنگهایمخصوص شب ادراری استفاده کنید. این زنگهادر داروخانهها موجود است و وقتی که کودکشروع به خیس کردن جای خود میکند، شروعبه زنگ زدن و اعلام خطر میکند و کودک راخیلی سریع از خواب بیدار میکند. بعضی داروهانیز در حال حاضر با تجویز پزشک برای درمانشب ادراری وجود دارند، مثل ایمی پرامین وDDAVP که هر دو در کم کردن مقدار شبادراری کودک موثر هستند، ولی این ایراد رادارند که تا زمانی که داروها استفاده شود، اثربخشی دارند و زمانی که کودک دارو را قطعمیکند مجددا به وضعیت اول برمیگردد. در کلما فقط زمانی دارو تجویز میکنیم که مطمئنشویم تعلیمات قبلی نتوانسته اثری روی کودکبگذارد. هم چنین این داروها زمانی که بهمناسبتهای مختلف به صورت موقتی، مسافرت یابه منزل شخصی میروید و نگران شب ادراریکودک هستید، قابل تجویز توسط پزشکتانمیباشد.
- بسیار ضروری و مهم است که صبور باشید.مشکل شب ادراری کودکان، مساله پایدار وناراحتکنندهای است، ولی مطمئن باشید که دراکثر موارد با بزرگتر شدن کودک حل میشود.
- اگر کودک خود را در طی روز خیسمیکند یا در هنگام ادرار کردن احساس سوزشدارد، وزن کودک بیدلیل در حال کم شدناست یا ادرار او پررنگ (به رنگ چای) درآمدهکه نشانه وجود خون در ادرار میباشد یا اعتماد بهنفس کودک تحت تاثیر عدم کنترل شبادراریاش درآمده، سریعا به متخصص کودکانمراجعه فرمایید.
ایمنی کودکان در سفر
با توجه به ایام تعطیلات سفرهای خانوادههای سبز ایرانی، لازم دیدیمنکاتی را در مورد مراقبت از کودکان و ایمنی آنهادر هنگام سفر خدمتتان یادآور شویم;
- باید توجه داشته باشید که کودک را درصندلی عقب اتومبیل بنشانید.
- آب و همه خوراکیهای مورد نیاز را درکیفی همراه داشته باشید.
- لباس مناسب فصل برای کودک به همراهداشته باشید.
- در ضمن اسباببازی مورد علاقه کودکتانرا هم با خود ببرید.
- یک بالش و پتوی کوچک در اتومبیل داشتهباشید، تا در هنگام خستگی کودکتان بتوانید ازآن برای استراحت استفاده کنید.
- رادیوی اتومبیل را روشن کنید و یا در ضبطاتومبیل نوار قصه و اشعار کودکانه بگذارید تاکودک علاوه بر لذت بردن از سفر سرگرم شود وخسته راه نشود.
- اگر سفر طولانی است، هر یک الی دوساعت یک بار بایستید و از اتومبیل پیاده شوید تاکودک کمی استراحت کند و سفر از یکنواختی دربیاید.
- به کودک بیاموزید آشغال خود را ازاتومبیل به بیرون پرت نکند. یک نایلون زیرصندلی بگذارید و آشغالها را درون آن بریزید.
- از دادن خوراکیهای نمکی به فرزندتاندر اتومبیل خودداری کنید، زیرا سبب تشنگیشدید میشود.
- ظرف نگهدارنده آب گرم و آب سرد دراتومبیل داشته باشید.
- برای فرزندتان در اتومبیل کتاب داستانبخوانید و به هیچ وجه او را در بغل خود درصندلی جلو نگه ندارید.
- ابزاری مانند مداد و یا اسباببازیهای تیز وبلند و باریک به دست کودک ندهید، زیرا هنگامترمز اتومبیل ممکن است خطرآفرین شود.
- اگر با هواپیما سفر میکنید و سفرتان نیزطولانی است، از مسئولین هواپیما بخواهید تاصندلی نزدیک پنجره را به شما و فرزندتان بدهندتا او با تماشا از پنجره سرگرم شود.
- یک اسباببازی برای او بخریدو نشانشندهید و وقتی در هواپیما حوصلهاش سر رفت آنرا از کیف خود دربیاورید.
- در روزهای آفتابی به بدن کودک کرمضدآفتاب بمالید و همچنین او را به عینک آفتابیعادت دهید و کلاه حصیری روی سرش بگذارید.
تغذیه پس از زایمان
اکثر خانمها در طی ماه بعد از زایمان به وزنقبل از حاملگی خود میرسند. از عواملی که برروند کاهش وزن بعد از زایمان تاثیر دارند;حاملگی اول ،شیر دهی، برگشت زودهنگام به کارخارج از خانه و...میباشد. در طی شش هفته اولبعد از زایمان نباید محدویت انرژی داشته باشید.زیرا بدن نیازمند است تا آنچه در زمان تولد نوزاداز دست رفته است بازیابد و نیاز کودک تامینشود. در انجام کارهای منزل کمک کرده و کمکمکار خود را شروع کنید. تغذیه با شیر مادر به طورمعجزهآسا باعث کاهش وزن نمیشود ولی بهکاهش وزن کمک میکند. خانمی که زایمان کردهاست، در واقع مسوول تغذیه خود و نوزادشمیباشد، پس باید رژیم غذایی خود رابا دقتانتخاب کند. رژیم بعد از زایمان باید با دقتدوران بارداری رعایت شود. خوردن همه موادمانند حبوبات و دانههای مغذی، میوههای تازه،سبزیجات و غذاهایی که پروتئین و کلسیم و آهنرا به فراوانی فراهم میکنند، باید مورد توجه قرارگیرد. در این دوران، شیردهی و آزاد شدناکسیتوسین(هورمون آزاد شده از هیپوفیز)باعث میشود که مادر احساس تشنگی بیشتریبکند، به همین دلیل مادر در این دوران بیشتر ازبقیه مواقع آب مینوشد و اگر چه که تاثیر زیادیدر تامین شیر ندارد، ولی دانشکده متخصصینزنان و مامایی آمریکا نوشیدن حداقل هشت تادوازده لیوان آب در روز را به مادران توصیهمیکند.
مواد غذایی که مادر میخورد و مینوشد برروی شیردهی تاثیر میگذارد. بنابراین نظارت برغذای مادر در واقع نظارت بر غذای کودکاست، به طوری که اگر مادر غذای نامناسب صرفکند، نوزاد در واقع با رفتارش مادر را متوجهمیسازد. مانند گریه کردن، خواب کم، بیقراریو... همچنین مادر باید در مصرف غذاهایآلرژیزا دقت کافی داشته باشد، زیرا نوزاد بهیک سری از مواد غذایی که مادر میخوردحساس بوده و پاسخ آن را به صورت علایمپوستی نشان میدهد. مصرف بعضی از غذاهاتوسط مادر باعث قولنج معمولی در نوزادمیشود، از جمله کلم و شیرگاو.
یکی از راههایی که باعث میشود وزن مادر بهطور منظم کاهش یابد و هیچگونه خطری همبرای نوزاد ندارد، شیردهی میباشد. مادرانی کهنوزاد خود را شیر میدهند، کالری بیشتری ازمادرانی که شیردهی نمیکنند، مصرف میکنند.
مادران محترم باید توجه داشته باشند کهحداقل در شش هفته او ل بعد از زایمان حتینباید به فکر کاهش وزن باشند، زیرا محدود کردنآنچه شما در هفتههای اول زایمان میخوریدباعث کاهش تولید شیر میشود. مصرف موادغذایی که پر از فیبر هستند، مانند میوهها وسبزیها قسمت اصلی رژیم غذایی این دورانمحسوب میشوند (حتی بیشتر از زمان بارداری).
جهت کاهش وزن خود در بارداری، اولمحدودیت شدید کالری برای خود ایجاد نکنید،رژیم فوقالعاده کم کالری از تامین مواد مغذیمهم در دوره بارداری بخصوص مواد مغذی نظیرکلسیم و آهن ناتوان هستند.
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
روانشناسی هیجان
انواع هیجان
مفهوم تاب آوری (Resiliency ) و کاربرد آن در پیشگیری از اعتیاد
تیک چیست؟
لجبازی کودکان
اختلالات رفتاری کودکان
چگونه با کودک از مرگ بگوییم
چگونه با رفتــــارهای ناسازگارانه فـــــرزندان برخورد کنیم ؟
روشهای بهتر خوابیدن کودکان -فرزندان ناسازگار
چگونه کودک بیش فعال را از بازیگوش تشخیص دهیم؟
غذاهایی که بچه ها را آرام میکنند
رفتار و اعمال ضد اجتماعی
آتیسم معضلی میباشد که در بچگی اتفاق می افتد و شخص مبتلا به آن بر
پرخاشگری چیست؟
[عناوین آرشیوشده]